Com explicar històries periodístiques amb software i dades?

Al Shaw, de ProPublica i Elisabetta Tola, de Datajournalism.it. Amb la moderació de Karma Peiró, periodista digital i de dades. Dijous, 4 de juny de 2015 a les 19:00h al Caixa Fòrum

ProPublica, un dels mitjans independents més prestigiosos del moment, va dedicar tot un any a una investigació per demostrar una de les tragedies mediambientals més silenciades dels Estats Units  fins a la data: la pèrdua dels aiguamolls de Lousiana. Amb imatges satèl·lit, fotografies, mapes interactius, dades i àudio van demostrar com una gran part d’aquest Estat s’ha esvait sota els peus dels seus residents. El periodista Al Shaw donarà els detalls d’aquest gran treball i explicarà com el periodisme actual va molt més enllà d’explicar històries només amb paraules i fotografies.

D’altra banda, la periodista d’investigació científica Elisabetta Tola en explicarà les complicacions de fer periodisme de dades i de qualitat a Itàlia, un dels pocs països d’Europa encara sense Llei de Transparència. Tot i així, Datajaournalism.it és un dels llocs de referència al parlar de periodisme innovador i de denúncia d’Europa.

Storify

#CPCFutur Elisabetta Tola: En el periodisme actual, el periodista, el dissenyador i el programador han de treballar junts com a equip

#CPCFutur Al Shaw: El periodisme de dades no és nou, el que és nou és l’ús de la base de dades dels ordinadors

 

 

Mites i realitats sobre els mitjans de servei públic a Europa

Roberto Suárez Candel, cap del Media Intelligence Service (MIS) de l’Unió Europea de Radiodifusió (European Broadcasting Union – EBU). Moderació a càrrec de Teresa Turiera, membre de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Dijous, 19 de març de 2015 19:00 a 20:30 h

Continua la gent mirant la tele com fins ara, o bé han reemplaçat la programació pels continguts on-demand? Què miren i escolten els joves? Cal migrar cap a una estratègia mobile-first? Tindrem mai ràdio digital? Qui l’oferirà? I la TDT, no seria millor migrar cap a una distribució online?

Utilitzant el resultats de Vision2020, un macro projecte de recerca que ha comptat amb la participació de més de 50 serveis públics europeus, aquesta conferència oferirà un ampli repertori de dades sobre tendències de consum, innovacions tecnològiques i models de negoci, i s’aportaran exemples recents sobre com els serveis públics estan fent front a les transformacions socials i econòmiques que estan sacsejant Europa.

Lloc: Caixa Forum Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8 Barcelona

Storify

#CPCFutur: @_robertosuarez: “Sembla que costa d’entendre que els mitjans públics són per a les persones”

 #CPCFutur: @_robertosuarez: “La gent segueix confiant més amb la informació de la ràdio i TV que amb les xarxes socials”

#CPCFutur: @_robertosuarez:  “Cal discutir quin es el servei públic en el sistema mediàtic. Aquesta és la pregunta!”

 

La transformació del periodisme

Antoni Bassas, periodista. Iñaki Gabilondo, periodista. Dimarts, 3 de febrer de 2014 19:00 a 20:30h

Iñaki Gabilondo i Antoni Bassas són dos periodistes que acumulen a les seves esquenes molta professió i molta experiència.  Practiquen l’ofici des de joves, i això els ha obligat a adaptar-se als constants i frenètics canvis tecnològics. Van començar practicant el periodisme tradicional i analògic, per acabar aprofitant les oportunitats tecnològiques i digitals de la comunicació. Com ha condicionat la tecnologia la seva manera de fer i entendre el periodisme? Els principis deontològics sempre són els mateixos? El periodisme només pot ser ara multimèdia?

Storify

#CPCFutur Iñaki Gabilondo: Estem vivint els primers cinc minuts del partit de les noves tecnologies

#CPCFutur Antoni Bassas: Els periodistes avui estan igual que els actors que van haver de passar del cinema mut al sonor

 

 

25 anys de la caiguda del Mur de Berlín

Josep Martí Font, periodista, ex-corresponsal d'El País a Alemanya. Llibert Ferri, periodista, ex-corresponsal de TV3 a Rússia Pilar Bonet, periodista, corresponsal d'El País a Rússia Dijous, 20 de novembre, a les 19.00 hores

Lloc: Sala d’Actes del Col·legi de Barcelona (Rambla Catalunya, 10)

El 9 de Novembre de 2014 es compleixen 25 anys de la caiguda del Mur de Berlín, una data important per a molts berlinesos que van viure a una i altra banda i un fet que va marcar un capítol en les seves vides i en la història del Segle XX. El 1961 va ser l’any que es va aixecar un dels Murs de la Vergonya, dividint la ciutat en dos: l’Alemanya Oriental (la RFA, dirigida per Estats Units i Gran Bretanya) i l’Alemanya Occidental (la RDA, dirigida per la Unió Soviètica).

Storify 

#CPCFutur Pilar Bonet: “Els periodistes no som els protagonistes de la història. Som intèrprets, traductors, testimonis” 

#CPCFutur JM.Martí Font: Vam titular “Cau el mur de Berlin” com a metàfora i al cap d’unes hores era veritat!